Ersu Meyve ve Gıda Sanayi (ERSU) borsada son günlerin en çok konuşulan hisselerinden.
Hisseyi bu kadar popüler yapan, düşen satıcılı piyasada gösterdiği performans.
Borsamız ne yazık ki son 4 haftadır düşüyor. Hisselerin neredeyse tamamı kan kaybediyor. Ancak bazı nadir hisseler değer kaybetmeden tutunabiliyor ya da değerleniyor. ERSU da o hisselerden birisi. Hisse düşen piyasada 4 gün içinde 16 Liradan 29 Liraya kadar primlendi. Son 5 günde gelen tepki satışlarını karşılamaya çalışan hisseye, bugün yasak haberi geldi.
Hissede 1 ay süreyle brüt takas tedbiri uygulamaya koyuldu. Hissede zaten uygulanmakta olan kredili işlem yasağı tedbiri de, brüt takas uygulaması boyunca devam edecek.
Brüt takas nedir:
Brüt takas uygulaması, satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. En erken (T+1) bir gün sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.
Satışı yapılan hissenin tutarı ile aynı gün içerisinde brüt takasa tabi olan bir hisse senedi en erken bir gün sonra (T+1) alınabilir hâle gelir. Diğer yandan bu tutar ile brüt takasa tabi olmayan bir hisse senedini aynı gün içerisinde alabilirsin.
Brüt takas uygulamasına konu olan hisse bir gün sonra satılabildiği için satışın gerçekleşeceği takas tarihinde hesabında satış emrini karşılayacak miktarda hisse senedinin bulunması gereklidir.
KAP açıklaması:
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ERSU.E paylarında 19/08/ 2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 18/09/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.