Ağustos ayında enflasyon, baz etkisinin de katkısıyla yavaşlama kaydetti. TÜİK verilerine göre, aylık enflasyon %2,47 olurken, yıllık enflasyon %51,97'ye geriledi. Yıllık çekirdek enflasyon ise %60,23'ten %51,56'ya düştü.

Temmuz ayında aylık enflasyon %3,23, yıllık enflasyon ise %61,78 olarak gerçekleşmişti. Eğitim sezonunun yaklaşmasıyla, Ağustos ayında en yüksek fiyat artışı eğitim grubunda görüldü; bu grupta fiyatlar aylık %11,34, yıllık ise %120,81 arttı. Konut harcamaları da %8,51'lik aylık artışla öne çıktı.

Son Dakika! TCMB Faiz Oranını 75 Baz Puan Düşürdü Son Dakika! TCMB Faiz Oranını 75 Baz Puan Düşürdü

Ağustos ayında endekste kapsanan 143 temel başlıktan 22'sinde düşüş, 3'ünde ise değişim olmazken, 118 başlıkta artış yaşandı.

Üretici Fiyatlarında Düşüş Eğilimi Devam Etti, Tüketici ve Üretici Enflasyonu Arasındaki Fark 14. Aya Ulaştı

TÜİK verilerine göre, üretici fiyatlarındaki düşüş eğilimi Ağustos ayında da sürdü. Yıllık üretici enflasyonu %35,75 ile son 40 ayın en düşük seviyesine geriledi. Aylık bazda ise üretici fiyatları %1,68 arttı.

Üretici fiyatlarındaki artışla tüketici fiyatları arasındaki fark Ağustos ayında da devam etti ve yıllık üretici enflasyonunun tüketici enflasyonunun altında seyretmesi 14. aya ulaştı.

Ağustos Ayı Enflasyonu Beklentilerin Altında Kaldı, Doğalgaz Zammı Etkili Oldu

Ankete katılan kurumlar, Ağustos ayında aylık enflasyonun %2,6, yıllık enflasyonun ise %52,1 olmasını bekliyordu. Temmuz ayında yönetilen-yönlendirilen ürünlere yapılan zamlar enflasyonun hızlanmasına neden olmuş, ancak ekonomi yönetimi bu artışın geçici olduğunu vurgulamıştı.

Ağustos ayında doğalgaz fiyatlarına yapılan zam, enflasyon üzerinde etkili olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özetlerinde, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin etkisiyle Ağustos enflasyonunun önceki aya göre yavaşlayacağı belirtilmişti.

Öncü Veriler Enflasyonun Yavaşladığını Gösteriyor

Enflasyonun öncü göstergeleri olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türk-İş verileri, enflasyon ivmesinde yavaşlamaya işaret etti. İTO'nun verilerine göre, perakende fiyat hareketlerini izleyen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,73 arttı ve yıllık artış %61,57 olarak gerçekleşti.

Türk-İş'in Ağustos ayı açlık ve yoksulluk araştırmasına göre, yıllık gıda enflasyonu %57,99 ile Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Editör: Yusuf Emin Güney