Güvenlik hizmeti sağlayıcısı CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel yazılım sorunu, en çok havacılık sektörünü etkiledi.
Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından yayımlanan Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu'na göre, 19 Temmuz'da CrowdStrike'tan kaynaklanan bu hata, hava yolları ve havalimanlarında zincirleme etkilere yol açtı ve zaten yoğun olan rotalarda ek baskılar yarattı.
Orta Avrupa'daki olumsuz hava koşullarıyla birleşen bu durum, kıta genelinde büyük gecikme ve aksamalara neden olurken, uçuş gecikmeleri rekor seviyelere ulaştı.
Raporda, bu küresel kesintinin çok sayıda hava yolu ve havaalanını etkilediği vurgulandı. İngiltere'deki Heathrow ve Gatwick gibi dünyanın en büyük havalimanlarında da kesinti nedeniyle gecikmeler yaşandı.
ABD merkezli "FlightAware" internet sitesinin verilerine göre, küresel yazılım sorunu, dünya genelinde günde ortalama 90 bin uçuş gerçekleştiren ticari hava yolu firmalarını ciddi şekilde zorladı. Kriz günü 5.171 sefer iptal edilirken, 46.013 uçuşta rötar meydana geldi.
Dünya genelinde bu yıl günlük uçuş iptal ortalaması yaklaşık 1.200 iken, 19 Temmuz'da bu sayı dört kattan fazla artış gösterdi.
Şirkete Maliyeti
Küresel yazılım şirketlerinin hava yolu sektörüne maliyetleri büyük oldu. Delta Air Lines'ın CEO'su Ed Bastian, CrowdStrike kaynaklı küresel yazılım sorunlarının şirkete 500 milyon dolarlık bir zarar verdiğini açıkladı.
Bastian, bu aksaklıklar nedeniyle tazminat talep edeceklerini ve başka bir seçeneklerinin olmadığını belirtti.
CrowdStrike'ın yol açtığı küresel yazılım sorunu, dünya çapında satış baskısını da artırmıştı. Bu durum, hava yolu şirketlerinin hisselerinde geçen ay genel bir düşüş eğilimine neden oldu.
Temmuz ayında ABD'li hava yolu şirketlerinden Southwest Airlines'ın hisseleri yüzde 5,8, American Airlines'ın hisseleri yüzde 6,1, United Airlines'ın hisseleri ise yüzde 6,7 değer kaybetti.
Fransız Air France, yatırımcısına yüzde 0,1, Çinli China Southern Airlines ise yüzde 1,7 oranında zarar ettirdi. Japonya'nın Japan Airlines'ının hisseleri yüzde 3, Güney Kore'nin Jeju Air'inin hisseleri yüzde 6,2 ve Kanada'nın Air Canada'nın hisseleri ise yüzde 11,1 oranında düştü.
Delta Air Lines’ın Hisseleri Küresel Yazılım Sorununa Rağmen Yükseldi
Küresel yazılım krizinden en çok etkilenen şirketlerden biri ABD merkezli Delta Air Lines olsa da, bu şirketin hisseleri geçen ay yüzde 6,9 oranında bir artış gösterdi.
Diğer yandan, yatırımcılarına kazanç sağlayan şirketler arasında Alman Lufthansa yüzde 1,6 ve Avustralya merkezli Qantas yüzde 10,4 oranında bir değer kazandı.