Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yılın en güçlü tırmanışını sürdürerek son yedi haftada primli bir seyir izlemeye devam ediyor. Özellikle seçim belirsizliğinin sona ermesiyle BIST 100 endeksi, kuvvetli bir performans sergileyerek zirve serisini sürdürdü. Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 36 oranında değer kazanan endeks, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ise yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi.
Uzmanlar, özellikle beklenen enflasyon artışının etkisiyle borsada yeni rekor seviyelerin test edilebileceği görüşünde birleşiyor. İşlem hacmi rekor seviyelerde seyretmekte ve borsada yabancı yatırımcı oranı artmaktadır. BIST 100 endeksinin 7500 puanın üzerinde kapanış yapmasının yükselişin devamı açısından önemli olduğu belirtiliyor. Ayrıca, yeni ekonomi yönetiminin JP Morgan yatırımcı toplantısına katılımının ardından Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde (CDS) yaşanan düşüşün de borsayı desteklemesi bekleniyor. Türkiye'nin CDS oranı şu an 396 baz puanda seyretmektedir.
Dolar bazında borsaya baktığımızda, son altı haftada yükseliş eğilimi gösteren endeks, yıl genelinde yüzde 6 düşüş kaydetmişken, Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında yaklaşık yüzde 21 artış gösterdi. BIST 100 endeksi, dolar bazında rekorunu Kasım 2010'da 510 puana ulaşarak görmüştü.
Borsanın yükselişini destekleyebilecek şirketler arasında Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, "Türk Hava Yolları, Bim, Akbank, Ford Otomotiv, Pegasus, Tofaş Oto Fabrikaları, Migros, Garanti Bankası ve Doğuş Otomotiv"i sıralarken, Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı da özellikle 7000 puana kadar geri çekilmelerin hisse senedi yatırımı için daha uygun olabileceğini belirtti.
Borsada yaşanabilecek olası kâr satışlarına ilişkin Eral Karayazıcı, yabancı yatırımcıların 285 dolar civarında (yaklaşık 7700 puan) gerçekleşen son altı haftada yaklaşık 1.8 milyar dolarlık alım yapmasının ardından kâr realizasyonuna yönelebileceğini ifade etti. Bu durumda 260 dolara kadar (yaklaşık 7000 puan) bir geri çekilmenin görülebileceğini söyledi. Yusuf Kavak ise son zamanlarda görülen işlem hacmi düşüşü ve negatif uyumsuzluk gibi göstergelerin yorulma işaretleri olduğunu belirterek olası bir düzeltmenin yüzde 15 civarında olabileceğini dile getirdi.
Yabancı yatırımcı girişinin hız kazanmasını bekleyip beklemediğine yönelik soruya Eral Karayazıcı, yılın son çeyreğinde uluslararası borsa endekslerinde hızlı bir yükselişin gerçekleşebileceğini ve bu senaryoda BIST'in de yabancı yatırımcıları çekebileceğini söyledi. Yusuf Kavak ise yabancı yatırımcıların Türkiye'ye daha hızlı dönmesini beklediğini, bunun için politika ve ekonomi politikalarının daha keskin hale gelmesini ve sonuçların daha çabuk alınmasını istediklerini belirtti.