Dün sabah gerçekleşen işlemlerde dolar kuru 20,10 TL'ye, euro ise 22 TL'ye kadar yükseldi. Ancak bu seviyelerde kalıcı olmadı ve eski seviyelerine geri döndü. Dolar, seçim öncesi son işlem günü olan 12 Mayıs'tan bugüne kadar yüzde 1,42 oranında yükseldi.
Bugün içeride Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak, dışarıda ise İngiltere'nin enflasyon rakamları açıklanacak.
Doların seyri, yatırımcıların ABD'deki borçlanma tavanı görüşmelerine odaklanmış durumda. Küresel piyasalar, borçlanma tavanı görüşmelerinin sonuçlanmamasıyla kayıplarını artırırken, dolar güvenli liman olarak konumunu güçlendirmeye devam ediyor.
Doların, 6 büyük para birimi karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi Mayıs ayı başındaki 100,875 seviyesinden 103,343 seviyesine yükseldi. Bu paralelde altın fiyatları geriledi.
Yarın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi kararını açıklayacak. TCMB'nin seçim öncesi kur üzerindeki hareketliliği sınırlamak için herhangi bir adım atmayacağı ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusunda daha cazip hale getirme çabalarını sürdürüyor. Bankalar, 26 Mayıs hesaplama tarihinden itibaren, gerçek kişiler için dövizden TL'ye dönüşümde yüzde 10'un altında ek dönüşüm yapmaları durumunda eksik kalan tutar kadar menkul kıymet blokesi yapacaklar. Bu şekilde bankalar, KKM için daha yüksek faiz oranları sunabilecekler.
Geçen hafta sona eren haftada Kur Korumalı Mevduat, 143 milyar TL artarak 2 trilyon 346,8 milyar TL seviyesine ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda, "Faiz üst sınırının kaldırılmasıyla Kur Korumalı Mevduat'ın bütçe üzerinde ciddi bir maliyet oluşturmasının beklendiğini" belirtti.