Taksilerde Acil Durum Devrimi: Tek Tuşla Güvenlik!
Taksiler için yeni bir dönem başlıyor! Acil durum butonuyla anında yardım çağrısı yapılabilecek, güvenlik bir üst seviyeye taşınıyor.
Barış Poyraz
Taksi ulaşımında ve güvenliğinde çığır açan bir düzenleme hayata geçiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni yönetmelik değişikliğiyle, taksilerde acil durum butonu kullanımı zorunlu hale geliyor. 30 Haziran 2025 tarihine kadar tüm taksilerin bu sisteme geçiş yapması gerekiyor. Bu yenilik, hem yolcuların hem de sürücülerin güvenliğini artırmayı hedefliyor.
Acil durum butonu, taksilerde yaşanabilecek herhangi bir tehlike anında tek bir dokunuşla emniyet güçlerine anında bildirim gönderebilecek. Sistem, araçların GPS konumlarını otomatik olarak paylaşarak müdahale süresini en aza indirecek. Ayrıca, taksi içindeki kameralar en az bir ay süreyle kayıt tutacak ve bu görüntüler gerektiğinde yetkililerle paylaşılabilecek. Kamera sistemine eklenen bu özellik, suç olaylarının çözümünde önemli bir delil kaynağı oluşturacak.
Taksilerde Güvenliğin Maliyeti 22.800 TL
Düzenleme kapsamında, acil durum butonlarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlarca onaylanması gerekiyor. Taksiciler, bu teçhizatların uygunluğunu belgelemek zorunda olacak. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, yeni sistemin maliyetinin taksi başına yaklaşık 22 bin 800 TL olduğunu belirtirken, bu yatırımın güvenlik açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı.
Taksi kullanıcıları ise bu yeniliği memnuniyetle karşıladı. Özellikle gece saatlerinde taksi kullanan yolcular, acil durum butonunun kendilerini daha güvende hissettireceğini ifade ediyor. Öte yandan, bazı taksiciler maliyetlerin yüksekliğinden şikayet etse de, düzenlemenin uzun vadede sektöre olan güveni artıracağı düşünülüyor.
Okul servisleri için de benzer güvenlik önlemleri getirilen bu yönetmelik, Türkiye’de toplu taşıma ve taksi hizmetlerinde yeni bir güvenlik standardı oluşturuyor. 1 Mart 2025’te başlayan kamera zorunluluğunun ardından, acil durum butonuyla birlikte taksiler artık çok daha güvenli bir ulaşım aracı haline geliyor. 30 Haziran’a kadar süre tanınan bu düzenlemeye uymayan taksiler, trafiğe çıkamayacak.