Altın ihracatçıları, ihracat dövizlerinin %40'ını Merkez Bankasına satmak zorunda olduklarından dolayı zarar etme riskiyle karşı karşıya kalıyorlardı. Ancak yeni bir düzenleme ile altın ihracatçıları, zarar etmeden altın temin etme imkanı elde edecekler.
İhracatçı birlikleri ve Merkez Bankası kaynaklarına göre, mücevher ihracatçıları, London AM Fixing +8 dolar kuru ile ve İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenlenmesi için bozdurulması zorunlu olan ihracat döviz bedelinin %40'ı üzerinden aynı kurla altın temin edebilecekler.
Bu düzenleme, özellikle BİST Altın Borsası üyesi olmayan altın ihracatçılarına destek olmak amacıyla devreye alındı. Sistem işlerlik kazanana kadar, altının ihracatçıya ulaşması için sadece Nadir Döviz Kıymetli Madenler, Merkez Bankası tarafından yetkilendirilecek.
Sistemin işleyişiyle ilgili bilgilere göre, ihracatçı firma, Nadir Döviz Kıymetli Madenler ile aracı kurumlar arasında bir sözleşme yapacak. Bu sözleşme, firma işlem yapmadığı takdirde sorumluluk altına girmeyecektir.
İhracatçı firma, 17 Nisan tarihinden sonra yapılan ihracat bedelinin %40'ını çalıştığı banka üzerinden Merkez Bankasının saat 11:00 kuru ile TL’ye çevirecek ve bu TL ile dönüşüm yaptığı dolar/TL kuru üzerinden zarar etmeden ons+8 dolar ile altın alabilecek. İlave olarak, yüzde 60 döviz ile de ons+8 dolardan altın alabilecektir.
Bu imkandan yararlanmak için, ihracatçı firma, Swift belgesi, İBKB ve GÇB'nin bir kopyasını Nadir Döviz Kıymetli Madenlere teslim etmelidir. Yurtdışından gelen transfer bedelini gönderen firma ile GÇB'deki alıcı firma aynı olmak zorundadır. Ancak, döviz alım satımından zarar olmayacağı için yüzde 2 döviz bozdurma desteğinden yararlanılamayacak.
Tüm işlemler yapıldıktan sonra, altın teslimi ertesi gün gerçekleştirilecektir. Bu sayede altın ihracatçıları, yeni düzenleme sayesinde rekabet avantajı elde edeceklerdir.