Trump’ın "İran Planı" Piyasaları İkna Etmedi! Piyasalarda Satış Baskısı Sürüyor

Halk Yatırım’ın günlük bültenine göre; ABD Başkanı Trump'ın İran ile yürütülen nükleer görüşmelerde ilerleme kaydedildiği açıklamalarına karşın, piyasa bu diplomatik trafiğe temkinli yaklaşarak satış tarafında yer aldı.

trump
Google News

Trump’ın "İran Planı" Piyasaları İkna Etmedi! Piyasalarda Satış Baskısı Sürüyor

Halk Yatırım 25 Mart tarihli günlük bültenini yayınladı. Aracı kurumun analizine göre küresel piyasalar dün, Washington ile Tahran arasındaki "doğrulanamayan" barış iddiaları ve imalat ile hizmet sektörlerinden gelen çelişkili verilerin gölgesinde satıcılı bir seyir izledi.

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün Trump’ın açıklamalarına rağmen ABD piyasaları savaşa ilişkin belirsizliklerle günü satış baskısıyla tamamladı. Trump, İran ile yürütülen görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiğini ve sürecin olumlu yönde ilerlediğini ifade etti. Trump, taraflar arasında nükleer silahlar konusunda anlaşmaya varıldığını öne sürerken, İran’ın hiçbir koşulda nükleer silah sahibi olmayacağını belirtti. New York Times gazetesi ise ABD’nin İran’a savaşı sona erdirmek için bir barış planı gönderdiğini ifade etti. Gazeteye göre, 15 maddelik plan Pakistan aracılığıyla iletildi. Diğer yandan İran tarafı ise doğrudan müzakere iddialarını yalanladı.

Savaşta tansiyonun azalabileceğine ilişkin açıklamalar, jeopolitik risklerde kısmi bir iyimserlik yaratırken, sürecin detaylarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle piyasalarda temkinli duruşun sürdüğü görüldü.

ABD’de makro veri tarafında dün; ADP haftalık istihdam değişimi, Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi ve PMI verileri takip edildi. 7 Mart ile sona eren hafta istihdam değişimi 10 mn oldu.

Önceki hafta değişim 9 mn seviyesinde gerçekleşmişti. Beklentinin 51,5 olduğu S&P Global imalat PMI Mart’ta 51,6’dan 52,4’e yükselirken, beklentinin 52,0 olduğu hizmet PMI 51,7’den 51,1’e geriledi.

Bu gelişmelerle ABD piyasalarında satış baskısı hakimdi. Dow Jones endeksi %0,18 düşüşle 46.124,06, S&P 500 endeksi %0,37 düşüşle 6.556,37 ve Nasdaq endeksi %0,84 düşüşle 21.761,89 puandan günü tamamladı. Tahvil faizleri cephesinde 2 yıllıklar %3,89, 10 yıllıklar %4,36 seviyesine yükseliş gösterdi. VIX endeksi de 26,15’ten 26,95 seviyesine yükseldi.

Avrupa piyasaları ise dün karışık seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,08, Almanya'nın DAX endeksi %0,07 düşerken, Fransa'nın CAC 40 endeksi %0,23, İngiltere'nin FTSE 100 endeksi %0,72 değer kazandı. Euro Bölgesi’nde de dün PMI verileri takip edildi. Mart ayında imalat PMI 50,8’den 51,4’e yükselirken, hizmet PMI 51,9’dan 50,1’e geriledi. Beklenti sırasıyla 49,6 ve 51,1 seviyelerinde bulunuyordu.

İzinsiz İçerik Alınamaz...
<