IQ araştırma başkanı Mark Connors, düzenleyicilerden gelen kısıtlayıcı hamleler, bankacılık sektöründeki belirsizliğe atıfta bulunarak, Bitcoin’in geleneksel güvenli liman varlıklarından daha iyi performans göstermesinin nedeni olabileceğini söyledi.
Connors BTC için halen güvenli liman döneminin sürdüğünü belirterek, performansın Ethereum, altın ve ABD 10 yıllık Hazineleri gibi geleneksel finansal varlıklardan pozitif ayrıştığına dikkat çekti.
Connors, geçtiğimiz ay, piyasa değerine göre en büyük kripto para biriminin değerinin, yaklaşık yüzde 8 artan altın ve yüzde 4,3 azalan ABD 10 yıllık Hazine tahvillerine kıyasla yüzde 20’nin üzerinde arttığını belirtti. Kripto para biriminin fiyatı son iki haftada, yüzde 15’e yakın artış kaydetti ve 28.000 doların üstü seviyeler görüldü.
Bitcoin yazım itibarıyla 27.800 dolar seviyesinden işlem görüyor. Connors’a göre son banka iflasları, geleneksel finans piyasalarındaki riski ortaya koyuyor. Geçen ay Silvergate Bank, Signature Bank ve Silicon Valley Bank (SVB) iflaslarını açıkladı ve düzenleyici kurumlar tarafından devralındı.
Belirsiz dönemin devam ettiğini belirten Connors, ABD’nin dijital varlık endüstrisi üzerindeki düzenleyici tavrını daha sıkı hale getirdiğini, Biden yönetiminin bu sektörü kontrol etmeye ancak öldürmemeye çalıştığını söyledi.
Connors, Bitcoin’in rallisinde, geçmiş dönemde yaşanan FTX ve Terra çöküşlerinin de rol oynadığını belirtti. Her iki çöküşün sorumluları Do Kwon ve Sam Bankman-Fried’in tutuklanması sonrası, Bitcoin’in bu yılın başından itibaren yüzde 70’e yakın yükseldiğinin altını çizdi.
Bitcoin'in devletlerin para birimleri gibi arzının arttırılamaması. Toplamda sadece 21 milyon arzının olması ve bu arzının 19 milyondan fazlasının piyasaya sürülmüş olması varlığın enflasyonist olmayan bir yapıda olmasını sağlıyor. Ancak Bitcoin henüz bir güvenli liman olmaktan çok uzak. Peki neden?
Öncelikle Bitcoin henüz 15 yaşında bile olmayan bir yatırım aracı. Yeni yeni "smart money" de denilen kurumsal yatırımcılar bu alana ilgi göstermeye başlamış olsa da kripto piyasasının volatil yapısı Bitcoin'in bir değer koruma aracı olmasını engelliyor. İlerleyen dönemlerde Bitcoin'in adından sıkça ve daha kalıcı söz ettireceği düşünülse de bir kripto para birimine değer koruma aracı gözüyle bakmak uzunca bir süre daha mantıklı durmayacak gibi görünüyor.
Bitcoin'in yalnızca 2016'dan beri yaşadığı yükseliş ve düşüşler bile varlığın bir değer koruma amacından çok yatırım aracına benzediğini gösteriyor. Ancak kısa vadeli dönemlerde yaşandığı gibi uzun vadede de Bitcoin bir emtia gibi hareket etmeye başlayabilir.